CLILiG в Україні

13  жовтня 2017р. асистент кафедри іноземних мов для гуманітарних факультетів Коропатніцька Тетяна Петрівна взяла участь у фаховій конференції «CLILiG в Україні – предметно-мовне інтегроване навчання німецькою мовою: можливості, переваги та задачі». Захід був організований Goethe Institute в Україні разом з Міністерством освіти та науки України для викладачів та науковців, які займаються теоретичними та практичними аспектами інтеграції фахово-мовного навчання. Захід відбувся у готелі «Президент» за участі провідних експертів з Німеччини, Італії, Литви, Угорщини та України.

Учасникам були запропоновані наукові доповіді, практичні семінари і воркшопи, головна мета яких – інформування про новітні підходи до інтеграції предметно-мовного навчання. Під час конференції учасники були також ознайомлені із прикладами успішної реалізації методики CLILiG у різних європейських країнах; розглянуто проекти, які до цього часу проводилися в Україні та визначено можливості міжнародного співробітництва.

Важливо зауважити, що застосування методики CLIL у навчальному процесі дає можливість викладачам інтегрувати вивчення

іноземної мови з іншим навчальним предметом. Перевага для студентів:  цікавий зміст мотивує їх до вивчення іноземної мови та закладає лінгвістичну базу, над якою надалі вони зможуть самостійно працювати, наприклад, під час навчання.

Серед запрошених лекторів були відомі європейські германісти і методисти Ернст Ендт (консультант сектору «Мова та освітня політика» при Goethe-Institut

м. Мюнхен, Німеччина), д-р Каталін Аркоссі (емери-професор університету імені Лоранда Етвеша м. Будапешт, Угорщина), Дагмар Остерло (консультант з питань навчання та підвищення кваліфікації у гімназії імені Ернста Моріца Арндта, м. Бонн, Німеччина), Каталін Раднай (викладач білінгвальних предметів у гімназії ім. Лайоша Кошута м. Будапешт, Угорщина), проф., д-р Хайке Ролль (професор Інституту німецької мови як другої

іноземної при університеті Дуйсбург-Ессен, Німеччина), д-р Франка Квартапелле (викладач Державного університету м. Мілан, Італія).

Подібні конференції дають поштовх до розширення можливостей для студентів і слугують основою для визначення кроків впровадження німецькомовних проектів.

Comments are closed